Журналісти за викликом!

Певно не даремно журналістику називають другою найдревнішою професією. Про те, що журналісти у Чернівцях за свою роботу беруть гроші, знають всі. Але про це якось не прийнято говорити. За будь-якої згадки журналістська спільнота одразу вибухає шквалом обурення. Про своїх, або добре або нічого. Але ж журналісти беруть гроші і продаються – це правда. І чим вища посада — тим більша такса. Правду кажучи, рядові журналісти нижчої ланки навряд заробляють «джинсою». Проте коли мова йде про вагомих у чернівецькій журналістиці фігур (власників, редакторів), тоді гонорари вимірюються сотнями і тисячами доларів. Беруть гроші без жодних вагань чи довгих роздумів. Я не маю нічого проти. Я дуже добре знаю, з ким маю справу.

Найбільші суми і найохочіше беруть якраз найбільші моралізатори. Ті, хто зі сторінок своїх сайтів, газет виносять, засуджують і повчають, ті, хто ганьблять у Фейсбуці будь-кого. Ті хто на повний голос кричить про чесність та журналістські стандарти, — усі вони насправді перші, хто спокійно зрадить ці стандарти.

Не вірите? Ось вам докази. Після спорів тут у Вкурсі «Маленька брехня Віктора Довганича породжує до нього велику недовіру!» з Чорнеєм про порядочність у журналістиці вирішив наочно довести свою правоту.  Ще взимку до мене потрапили деякі документи, де працівники передвиборчого штабу Михайлішина звітують керівництву про свою співпрацю з місцевими ЗМІ та підбивають підсумки. Не дуже хотів розповсюджувати цю інформацію. Але… нижче скан деяких з документів, які потрапили мені до рук.



Мало документів є відео. За завданням блогерської редакції я провів експеримент, метою якого було встановити вартість послуг наших метрів журналістики. Ось тут чесний журналіст Зарайський, власний кореспондент УНІАНУ бере у мене замовлення спершу на одну, потім на іншу статю. Схвальна (http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=38372) обходиться у 50 доларів. Чорнуха (http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=38910) — у 100-ку.

Ось відео: Зарайський і Довганич


Ось це відео сподіваюсь розставить всі крапки. Зарайський виявився ще досить дешевим. Кобевко обійшовся у більші гроші. Питання до губернатора і нейтрально-хвалебна стаття про мене обійшлася разом у двісті доларів. Хоча просив він значно більше. 200 доларів, за словами Кобевка, навіть на «бомбони» не вистачить. www.chas.cv.ua/14266-dovganich-proti-prodana.html

Кобевко і Довганич


Кобевко задає питання


Кобевко і гроші


Ось такі у нас на Буковині порядки. Маєш гроші – про тебе писатимуть. І начхати журналістам яку багнюку на кого, і за чиїм замовленням виливати. Аби ГРОШІ БУЛИ.

37 коментарів

Михайло Павлюк
Не заздрю у цій ситуації нікому. Усе ж є дуже багато запитань.
Юрій Чорней
До речі, звернув увагу, що там написано, що автор робив це за дорученням блогової мережі. Це що за блогова мережа, що займається такими речами? А зважаючи, що сам автор називає свій матеріал про Папієва чорнухою, а також враховуючи його службове становище автора, очевидно, що Папієв або його люди мали би знати про цей експеримент. Значить або губернатор контролює блогову мережу, або автор підставив і їх. Здається, що тепер дуже вже смердить від вашого улюбленого Вкурсі? Сподіваюся, вони розуміють, що не вони головні у цій війні.
Михайло Шморгун
Юрій Ілліч — давайте без ярликів…
Ігор Гамаль
Здається, що тепер дуже вже смердить від вашого улюбленого Вкурсі?

Не чекав я від Вас такого, може обгрунтуєте хоч якось?
Михайло Шморгун
Ігор, по-моєму — це емоції Юрія Ілліча. І при всьому бажанні, щось сказати — маємо утриматися від втягування нас блогерів у конфлікт журналістів і влади. Це не наша війна. Юрій Ілліч (один?) не взяв бабло у Д. тому його емоції зрозумілі. Якщо хтось винен — невістка. Їм дуже вигідно буде підставити Вкурсі. При чому — найперше, тим хто розіграв цю комбінацію. Нехай журналісти для себе виносять висновки. А емоції… емоції можна зрозуміти!
Юрій Чорней
Ігор, я не хотів тебе образити.
Михайло Шморгун
Подстава… Імхо — так не робиться
Ігор Гамаль
Насправді, це все був секрет Полішинеля. Всі знали навіть розцінки газет/сайтів, але ніхто не зважувався піти проти цієї системи. Особисто мені дуже дивно, що це зробив Віктор Довганич. Він радше гравець системи, а не революціонер :)

Ну і цікаво було б знати за дорученням якої блогової мережі з'явився такий сюжет?
Святослав Вишинський
По-перше, адміністрація «ВКурсі» очікує від Віктора Довганича пояснень щодо фрази «за завданням блогерської редакції».

По-друге, адміністрація «ВКурсі» очікує вибачення від Юрія Чорнея. Просимо не забуватись.
Михайло Шморгун
Свят — це емоції. Ми стаємо невільними учасниками цієї гнилої справи… Їм вигідно нас вплутати. Нехай самі розбираються. Це не наша війна…
Юрій Чорней
Я пояснив, що мав на увазі, коли зробив свій висновок. А якої ви ще чекали реакції, якщо автор допису прямо пише, що розробляти цю операцію він почав після нашої з тобою дискусії «Про маленьку брехню...» і за завдання редакції? А далі я вже не категорично, як це робиш зазвичай ти, а професійно пояснив. З «або», «здається» і «знаками питання». Це тілька вам відома абсолютна істина. «Значить або губернатор контролює блогову мережу, або автор підставив і їх. Здається, що тепер дуже вже смердить від вашого улюбленого Вкурсі? Сподіваюся, вони розуміють, що не вони головні у цій війні». А право на оціночне судження — невід'ємна частина свободи слова. Ти не знав, Святославе? І за нього не судять навіть в Україні. Хоча, якщо тобі легше від вибачення, я знімаю свої слова про Вкурсі. Але правда у тому, що вас використали, як сліпих кошенят. І чи не про це я казав на тій нашій дискусії? А тепер вимагай пояснень від Довганича скільки завгодно, коли справу вже зроблено. І тінь кинуто не лише на журналістів, але й на ваш сайт і вас. Подобається це тобі чи ні. Так зважди буває, бо світ не чорно білий, як тобі здається. Хіба викличи Довганича на дуель і змий тінь недовіри до мережі.
Святослав Вишинський
Мало що може спонукати людину на певні ідеї — це не камінь для спотикання, адже дискусія була і публічною, і, як на мене, конструктивною. Нагадаю також, що в мережі «ВКурсі» немає редакції, кожен автор публікує, в рамках чинних Правил, усе що вважає за потрібне. Блогосфера — це нейтральний сервіс, як і соціальні мережі. Його використовує не тільки Віктор Довганич, але й усі 900 зареєстрованих користувачів — кожен у своїх цілях. Так само, як «YouTube» і «Facebook». Цим же пояснюється моє запитання до Віктора Довганича, адже його формулювання звучить дещо двозначно. Все інше в нашу компетенцію не входить.
Ігор Гамаль
Я перечитав всі коментарі на FB і мене, м'яко кажучи, дивує, що тільки Ви, і не одноразово, намагаєтесь якимось чином приплести ВКурсі до цього матеріалу.



Очевидно, що ВКурсі це відкрита платформа. Довганич розмістив публікацію у своєму блозі на ВКурсі, він є її автором і несе відповідальність за неї.



Причому тут Святослав Вишинський до цього матеріалу? Яку ви несете особисту мету в дискредитації ВКурсі?
Святослав Вишинський
Відповідаючи Юрію Чорнею про гонорари: мене не цікавить, хто фінансує сайти і газети, де я публікуюсь. Настільки, що я про це навіть не запитуюсь. По тій простій причині, що теми дописів я обираю сам і написані мною тексти не редагуються ні в чому, окрім заголовків. Виключення: кілька матеріалів для газети «Версії», куди я писав статті на теми, заплановані редакцією як теми номерів. Що є нормальною практикою для друкованого видання. Є суттєва різниця між тими, хто публікує власні думки — і тими, хто публікує чужі. Чи не так?
Юрій Чорней
Папа Франциск: хто дає пожертви з украденого — той негідник.
Вірні й правильні слова! Думаю, логічно їх продовжити: хто бере для Церкви пожертви з украденого — так само негідник. Справедливо? Бо ми вже дожилися, коли окремі владики-архієпископи відкрито кримінальних авторитетів захищають…
Сергій Янушевський
Досить провокативний допис, тоді виникає абсурдне запитання: А скільки ж автор заплатив адміністрації «ВКурсі» за розміщення цього допису? Розміщення такого матеріалу тут, б'є одразу не по двох, а по трьох зайцях: Букінфо, Час, ВКурсі. Для чого це зроблено? І які сценарії проробляються думаю скоро побачимо…
Святослав Вишинський
Рівно стільки ж, скільки Сергій Янушевський заплатив за цей коментар і заплатить за наступний допис. Розцінка з 2010 р. незмінна — 0 грн. 0 коп.
Віктор Довганич
Люди добрі! О це так кількість переглядів! Сьогодні не мав часу вдень слідкувати за подіями(почав розуміти Мазувашу, який працює ще й вночі) але є і позитиви. Янушевський, здається зовсім не розібрався в чому різниця між ВКурсі та Букінфо.
Святослав Вишинський
Здається, цей допис є рекордним за показником швидкості поширення — більше 3000 унікальних переглядів за перші 18 год. з моменту публікації.
Сергій Янушевський
Здається мені, що Вишинський зрозумів суть мого коментаря.
Святослав Вишинський
На сайті «The Chernivtsi Times» опубліковані реакції на допис Віктора Довганича від Петра Кобевка, Георгія Галиця та Олексія Каспрука. Сергій Зарайський ситуацію публічно не коментував.







P.S. Політолог Максим Михайленко жартома порівняв Віктора Довганича з Едвардом Сноуденом.
Святослав Вишинський
З відкритих Інтернет-теренів:

Святослав Вишинський
Коментар головного редактора газети «Версії» Людмили Чередарик:





Ігор Михайлюк
А як же це так виходить, СБУ у нас бореться із прихованою відеозйомкою та аудіозаписом, а якийсь там довганич проводить просто таки оперативно-розшукові заходи (спеціалісти зрозуміють про що я) і претендує на медаль від Папієва? Чи може навіть орден?! Всі ці «романтично-детективні» зйомки не допоможуть довганичу набути авторитету. Можна говорити про плюси і мінуси Зарайського з Кобевком але ці люди доносять до нас хоч щось!!! А чим відзначився довганич? як на мене, непорядністю. Навіть, якщо припустити, що все це правда, а не змонтована туфта, то довганичу треба було довго прикидатися порядним, щоб з ним взагалі хоч хтось «став на бесіду». Головне тут слово «прикидатися»… Не знаю довганича особисто, але те, що він учасник операції по дискредитації журналістів у мене не викликає сумніву. По мощам буде і єлей…
Ігор Гамаль
Тобто, треба бути «порядним» щоб купувати «чорнуху» в ЗМІ? Непорядним «чорнуху» не продають, треба прикидатися? Я вірно зрозумів?
Ігор Михайлюк
Ні, не вірно. Мова йде про те, що не з кожною людиною Ви, в тому числі, будете розмовляти на неофіцйні якісь теми. Треба щоб Вам хоч трішечки довіряли. Ну а щоб Вам довіряли, Ви повинні це напрацьовувати. Іншими словами, доказувати, що з Вами можна мати справи. Засоби масової інформації, живуть (розвиваються, процвітають) в основному за рахунок надійних інформаторів і аналітиків. Ніхто не буде мати з Вами справу, якщо Ви просто дурної мелете язиком. А якщо Ви підкинули разок-другий цікаву інформацію, то це вже інша справа. Можна було б довго ще писати, як що і для чого робиться, але не впевнений, що Вам цікаво. У ситуації з Довганичем, скоріше за все він підкидав дозовану обладміністрацією інфу і так увійшов у довіру. А тепер він «пішак» в чужій грі про правила якої навіть не здогадується, а робить з себе великого «пурця».
Віктор Довганич
Ти [видалено модератором], я Зарайському бабло платив коли ти ще й не родився. Яка довіра? Деньги утром, статья ночью! Шо значить підкинули інформацію, [видалено модератором]. Журналіст повинен обєктивно викладати факти, а не шукати компромати.
Відредаговано модератором 2013-11-15 11:36:55
Віктор Довганич
Михайлюк, тебе ще не знайшли? Тоді я іду до тебе! Можу тільки собі представити, скільки Зарайський здер з тебе бабла, щоб ти регулярно мочив на сайті Цуркана. А те що все правда. не сумнівайся, якщо такий тупий, що не розумієш того, що «герої» не спростовують фактів.
Ігор Михайлюк
Ти ножки повитирай перед тим як до мене йти і навчися вже нормальної української мови, а не суржика. «Представляє» він. Представишся ще, політик-недоучка. На рахунок «тупого», то я звичайно не геній, «Нобеля» не отримував, але те, що твоє «кіно» це любительський "Єралаш" для лохів можу на раз довести. Чому не спростовують для мене самого питання, скоріше за все не хочуть давати таким як ти лишнього попкорну. Занизько це для них, розумієш? Люди мають певне ім«я, заробляли його роками. Невже ти убогий і справді вважаєш, що цією підставою зміниш чиюсь думку? Взагалі, цікаво яка кінцева мета цієї „лабуди“? Віриш у те, що закриють „Час“ чи „Букінфо“?
P.S.
Як правило, я не хамлю опонентам, але судячи з твого припису — з тобою на іншій мові не можна спілкуватися.
Віктор Довганич
[видалено модератором] задовбаний. Ти на кого [видалено модератором] погане відкрив. По фені хочеш побазаріть? Я тобі не менти, вичислю в консулаті і вуха надеру. [видалено модератором] обітри. Ти не убогий, [видалено модератором], ти бомж в бегах. А букінфо твоє, нахер нікому не потрібне.
Відредаговано модератором 2013-11-15 11:39:12
Святослав Вишинський
Віктор Довганич отримує попередження від адміністрації «ВКурсі» за порушення Правил — недотримання норм етичного спілкування. Якщо бажаєте когось ображати — робіть це за межами Інтернету або вибирайте кращі формулювання.
Віктор Довганич
Да, емоції взяли верх, нажаль. Але і година вже була за 2 ночі, приїхав з Києва, втомився. Шкода, що нема опції видалити власний коментар, таке бажання виникло через деякий час. Але,«слово — не горобець, вилетить — не впіймаєш». Прошу вибачення за свою нестриманість, попередження сприймається.
Сергій Янушевський
Знайшов досить цікаві слова Ліни Костенко, які характеризують ситуацію яка тут склалася: «Поверніться до світла. Хочу бачити: ви людина чи провокатор?»
Curs Supo
Віктор, може зустрінемось біля офісу газети «Час» 11 листопада в честь річниці публікації цієї статті? Треба ж цю дату якоїсь відмітити. Ну хоча б купити кіло бомбонів та висипати біля кабінету Кобевка.
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте