"Канівська" четвірка, або розкол організаторів "квадратного столу"

Сергій Осачук, як і обіцяв під час проведення круглого столу по реорганізації чернівецьких книгарень в Українському народному домі, допоміг в організації фотовиставки «Люди і книги», яка сьогодні відкривається у Галереї Ратуші. Залишим на совісті редакторів назви заголовків анонсу події, як то у times.cv.ua/2013/08/26/fotovystavka-na-zahyst-knyharen-v-halereji-ratushi/, але звертає увагу різниця у банерах, анонсованої події. Маріанна Антонюк, співорганізатор круглого столу пише, заборонивши, не зрозуміло чому, коментувати m-antonyuk.vkursi.com/6015.html, і на банері не розміщено «За підтримки Чернівецької міської ради», при цьому Юрій Чорней buknews.com.ua/page/u-chernivtsiakh-chynovnykam-nahadayut-shcho-potribno-chytaty.html теж вважає що Чернівецька міська рада підтримує цей захід, і толерантно не вказує, що він проводиться на підтримку книгарень. Ось вам і об'єктивна позиція деяких чернівецьких журналістів. І взагалі, підтримує цю фотовиставку Чернівецька міська рада?

18 коментарів

Юрій Сопко
Вся ситуація з книгарнями перетворилася на суцільний маразм, який буде тривати ще довго. Книгарні треба захищати від їхніх «захисників».
Сергій Воронцов
Вікторе, так сам же виступаєш за захист книгарень) Ну і ініціативна група виставки виступає за захист. А хто проти? Назвіть. А щодо підтримки міської ради, якщо була підтримка — які проблеми? Міська рада — представнництво міської громади. Підтримали — подякували. Тут нічого політичного не вбачаю. І, так думаю, це правильно.
Віктор Довганич
Сергію, проти Маріанна Антонюк, яка розміщує банер без напису про підтримку МР, з політичних мотивів, напевно. Проти Максим Бурбак, який дає команду депутатам від ФЗ в облраді не голосувати за створення Буковинської книги.Це ланки одного ланцюга.Їм потрібен провал рішення влади по реорганізації книгарень, а не позитивний розвиток цього процесу. Тим більше піарити на конфлікті «злочинну міську раду», з «нелегітимним» в.о. мера, які скинули такого милого Федорука.
Маріанна Антонюк
Вікторе Михайловичу, Ви, як завжди, дезінформуєте населення :) І хоча окрім Вас ніхто про згадані Вами нюанси не питає, я таки маю хвильку часу і краплю натхнення відповісти саме Вам — аби припинити Вашу «напівправду», яка швидше є напівбрехнею. 1. Сергій Осачук на круглому столі, про який Ви згадуєте у своєму опусі, був не як представник міської ради, а як представник громадської організації, і це — правда. Він сам на цьому наголошував. 2. Здогадуюся, що він як впливовий громадянин, справді долучився до сприяння виставці, за що я йому особисто і подякувала. 3. Я зазвичай заходжу в органи влади через двері, а не через вікна і шпарини. Тож занесла офіційного листа до приймальні громадян, в установлені законом терміни отримала відповідь — до речі, не геть позитивну, адже ми хотіли відкрити виставку 29-го, а на цей день вже було запланований інший захід. Тому нам запропонували змістити наш захід у часі, цей варіант нас влаштував. Міська рада послужила громаді, а це її прямий обов'язок. Хоча — все одно я особисто дякую причетним чиновникам міськради за оперативність і вникання в ситуацію, а не відписки. 4. У розбіжностях в афішах заходу немає жодних підводних каменів — у групі «Фотосесія в „Букіністі“ в мережі фейсбук причетні до події обговорювали кілька варіантів афіші (Ви просто не входите до цієї групи, тому пробіли в поінформованості поповнюєте безпідставними домислами). Остаточний варіант афіші був надрукований. А для анонсування на сайтах кожен вибирав той, що йому подобається. 5. А закрила свій анонс для коментування саме через Вас. Нічого конструктивного Ви б не сказали (і цей Ваш опус — підтвердження), а робити гарні справи я намагаюся з гарним настроєм. Але не журіться. Очищайте карму і приєднуйтеся до подальших конструктивних бесід :)
Маріанна Антонюк
до речі, Вікторе Михайловичу, хочу Вас же ж і майже процитувати: заголовок «опусу» залишається на Вашій совісті :) Бо він тут явно ні до чого :)
Богдан Бойко
Вікторе Михайловичу, скажіть, будь-ласка, хто укладав нині діючий договір оренди приміщення «Букіністу» з міською радою?
Віктор Довганич
Договір підписаний Лібановою, дійсний до 17 жовтня 2013 року, і автоматично пролонговується на 3 роки при умові, що жодна сторона не буде заперечувати, але при наявності заборгованості по оренді продовження не буде. Я підписав з ПП Лібановою договір суборенди на період дії договору оренди, погоджений з міською радою.
Святослав Вишинський
Як видно, час нічого не розставляє на місця — основною формою боротьби за книгарні в Чернівцях залишаються демонстрації фотографій журналістів, на які приходять самі журналісти. Далі можна очікувати обласне чи загальноукраїнське турне.
Віктор Довганич
Не потрібно боротись за книгарні, на них ніхто не зазіхає, потрібно хоча б «палки в колеса не ставити». І зрозуміти, що і книгарні, і влада хочуть одного — процвітаючого книгоринку.
Михайло Шморгун
Ну якщо і книгарні, і влада хочуть одного — тоді уже повний гаплик…
Маріанна Антонюк
Святославе, а Ви визначтеся з тим, чого Ви хочете від журналістів. Наша офіційна зброя — це інформування. На цей раз спосіб отакий. ЗМІ донесуть інформацію до читачів-глядачів. До речі, крім журналістів на виставці були й звичайні перехожі. До того ж, ще й до її відкриття. І чиновники були. Якщо це не цікавить Вас особисто — не узагальнюйте, у Вас немає на це підстав. Чи не так?
Святослав Вишинський
Моя позиція вже озвучувалась раніше: захисники книгарень перетворили протест на бутафорію, зливши його в самолюбування. Це стосується не лишень журналістів, але й деяких директорів книгарень. Тому не варто очікувати, що такий протест матиме хоч якийсь результат. Фото-альбоми із собою, «любимими», його багаторазові презентації в одному і тому ж місті, ідеї щодо прощальних вечірок у пабі «Public» та ін. — це фарс, а не боротьба. І це причина того, чому я свого часу відхилив запрошення позувати перед фотокамерою в «Букіністі». І не один я, між іншим.
Маріанна Антонюк
??? «багаторазові презентації»? Святославе, не уподобляйтеся деяким журналістам щодо подання недостовірної інформації :) Презентація альбому була одна. Жодних «прощальних вечірок» журналістів з книгарнями не було — а якщо хтось ходить в паб «Паблік», то це його приватна справа.
Відхиляти запрошення — Ваше право (хоча, наскільки мені відомо, жодних офіційних запрошень нікому не робилося — було лише загальне повідомлення). Ви можете пропонувати інші форми боротьби. Аби результат був.
Святослав Вишинський
Перша була в «Золотому дукаті». Друга, імпровізовано — перед лекцією Ярослава Грицака в «Literatur Cafe». Третя — власне, у формі виставки в галереї Ратуші. Не здивуюсь, якщо сподобляться на четверту. Організованою формою боротьби був пікет під ОДА — це було шумно і змістовно. Хоча акції виявилось недостатньо — треба було шукати інші шляхи, в т.ч. дипломатичні. Але «фейсбучення» протесту — не протест однозначно.
Маріанна Антонюк
Ганьба мені, що я не є завсідником Literatur Cafe і не знаю про імпровізовану презентацію перед згаданою Вами лекцією, але це, очевидно, якісь приватні ініціативи. Фотосесія і акції за її наслідками — це форма організованої боротьби саме журналістів. До речі, ніхто з організаторів і учасників ніколи не займався самолюбуванням — повірте, нам є чим зайнятися і без громадської роботи і чого-чого, а відомості у наших колах нам більш ніж достатньо. Але, знову ж таки, Ваше право вважати інакше. Зрештою, як казав покійний Василь Кожелянко, «не роби людям добре, вони тобі цього не простять» :)
Святослав Вишинський
Перепрошую, але яким саме людям журналісти «зробили добре», випустивши фотоальбом з власними фотографіями? Імпровізовану презентацію з характеристикою кожного журналіста перед студентами історичного факультету, позаяк лекція Ярослава Грицака затримувалась, проводила директор магазину «Букініст» Марина Лібанова.
Маріанна Антонюк
привертати увагу до непрозорої ситуації можна в будь-який спосіб. Ми обрали такий, і багато читачів/глядачів про неї дізналися. Впевнена, що багато хто і не знав про неї. Ви можете обирати інші способи для привернення уваги громадськості для цієї або інших проблем, а не лише теоретизувати.
Імпровізована презентація Марини Лібанової — це також її право. Хоча — чи була це презентація? Чи просто повідомлення про подію?
Святослав Вишинський
Це була тривала посторінкова презентація на проекторі тривалістю 30-40 хв. з усіма відповідними коментарями.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте