Як і хто повинен продавати книгу? Роздуми до "круглого столу"

«Це може робити просто торговець, який добре знає механізми влаштування самої торгівлі і оцінки ринку, чи все ж таки знавець суспільних процесів, пов’язаних зі знанням про потреби в інформації, в змісті книжки, в її тематиці. Не маю сумнівів, що книготорговець так само, як і видавець, відповідальний за розповсюдження книги в суспільстві, причому повинен добре орієнтуватися в усіх напрямках книговидання. Те, що книготоргівлю потрібно відроджувати, сумніву немає, але невідомо хто це має зробити – чи то держава якимись урядовими чи законодавчими рішеннями, чи то нові ініціативні підприємці, які відчують смак торгівлі книжками. Постійно лунає, що нема в Україні повноцінних каналів збуту, які б доставляти книжки потенційним покупцям, бо дуже бракує книгарень. Справді, така мала, як у нас, кількість книгарень для великої держави – це нонсенс. На понад 2000 видавців статистика подає не більше 500 книгарень в Україні. Річ у тому, що перебудовуючи державу з тоталітарної на демократичну, міняючи планові, негнучкі важелі управління нею на ринкові, ми наче забули, що держава все одно є державою, для якої незмінними мають бути основні підконтрольні сили – армія, правопорядок, наука, значна частина економіки, а також і обіг інформації, причому немалим чином сконцентрованої в книжках. Демократія, без сумніву, має на увазі під собою свободу слова, але демократія не заперечує підтримки державою того слова, яке формує міць держави.

Мова про те, що в ті часи, коли йшлося і про свободу слова, і демократію, і вільну видавничу діяльність, якось наче автоматично вийшло, що і книговидання, а особливо книготоргівлю вилучили з-під опіки держави цілком. Відбулося наче перебільшення значення свободи, тобто була вилучена з обігу марксистська ідеологія, але разом з тим цілковито втрачена національна ідеологія щодо книги. Наче в тій давнішій, поганій системі був сенс звертати увагу на книгу і книготоргівлю, а в теперішній Україні цей сенс зник. У тих, хто приймав рішення в ті часи, мабуть, склалося враження, що в книжковій справі вплив держави може розцінюватися як обмеження свободи. Хоча тим проявився якраз інший бік справи – цілковита байдужість до книги, і абсолютне нерозуміння того, що не вся книжка – ідеологія. Книжка – це більшою мірою, наука, освіта, культура, а обмежувати себе в такому розвитку і залишати його напризволяще тої перебудованої кризи означає тільки ослаблення потенціалу держави, а не навпаки. Від того часу видавничий бізнес став наче просто бізнесом, книжка прирівнялася до звичайного товару з непродовольчої групи, книготоргівля стала чимось однаковим із торгівлею ширвжитком. Бібліотеки – це наче місце зберігання і користування книгою, а книготоргівля – то суцільний бізнес. Якраз це той типовий випадок, у якому згідно з приказкою разом із водою із ванни виплеснули і дитину.» — (Судин А. Бібліополи, лібрарії, книгарні… / Андрій Судин // Поліграфіст. Газета колективу Української академії друкарства. — 2009, листопад. — Спецвип. — С. 8—9.).

У Франції в 1981 році був прийнятий закон про фіксовані ціни на книги. З тих пір книготоргівля отримує величезні дотації з державного бюджету. В пресі є повідомлення про значне збільшення фінансування книгарень в цьому році. Тому видавці також вирішили створити об'єднаний фонд на підтримку книгарень. Напевно, вивчення французького досвіду відношення влади до книги не завадить і нашим можновладцям.

3 коментарі

Святослав Вишинський
Згідно Правил мережі «ВКурсі» передрук матеріалів чужого авторства є порушенням. Даний допис є практично повною копією статті доцента кафедри видавничої справи та редагування Української академії друкарства Андрія Судина «Бібліополи, лібрарії, книгарні...» (Судин А. Бібліополи, лібрарії, книгарні… / Андрій Судин // Поліграфіст. Газета колективу Української академії друкарства. — 2009, листопад. — Спецвип. — С. 8—9.). Будь ласка, розставте в тексті лапки, інакше його буде видалено.





Віктор Довганич
Так вже нормально?
Святослав Вишинський
Так. Дякуємо за оперативність.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте